Kissa

Kissa on yksi eläinsuojeluyhdistyksiä ja löytöeläinhoitoloita eniten työllistävistä eläimistä. Huolimatta runsaasta valistuksesta, kissan kohtelu ei aina noudata lakia eikä hyvää eläintenpitoa. Kesäkissat, irti juoksentelevat kissat, holtittomasti lisääntyvät kissat...itse kissa on se, joka kärsii eniten ihmisten piittaamattomuudesta ja tietämättömyydestä.

Jos olet hankkimassa kissaa, ota selvää mitä hyvä kissanpito pitää sisällään. Myös sisäkissa voi viettää hyvää elämää, kunhan se käyttäytymisen tarpeista huolehditaan. Kissasta on yhä vallalla paljon vääriä uskomuksia, kuten että kissa tarvitsee maitoa, kissanaaraan pitää ainakin kerran saada pennut tai että kissa pärjää talvellakin ulkona. Kissa ei myöskään ole lainsuojaton oman kotialueensa ulkopuolella, vaikka näin yhä uskotellaan.

Myös kissoja pentutehtaillaan. Lue tästä SEY:n ohjeet pennun ostajalle ja myyjälle.

Lisää tietoa kissoista löydät kissatieto.fi-sivuilta!

Eläintieto.fi-sivusto

Suomen Kissaliitto ry

Suomen Agility Kissat ry

Suomen Valtakunnallinen Kotikissarengas SUVAK ry

InCat ry

Kissan rokotukset ja madotukset 

  Rokote    Kissan ikä    Tehosterokotus
                      12 vko             16-20 vkoa             12-13 kk               
 Kissarutto a) ja b)  x  x  x  1-3 vuoden välein
 Kissanuha  x  x  x  1 vuoden välein
 Rabies    x  x  2-3 vuoden välein

Huom! Kissanäyttelyissä rokotusvaatimukset voivat poiketa tässä esitetyistä suosituksista.

 

a) Elävää kissaruttorokotetta ei suositella annettavaksi pienille pennuille.  Alin suositeltava käyttöikä tulee tarkistaa valmisteyhteenvedosta
b) Kantavia kissoja ei saa rokottaa elävällä kissaruttorokotteella, myöskään muita eläviä viruksia sisältäviä rokotteita ei suositella käytettäväksi tiineysaikana. 

Kissojen rokotustarve vaihtelee  kissan ympäristön ja käytön mukaan. Esim. sisäkissa, joka ei käy koskaan ulkona ei tarvitse yhtä laajaa rokotesuojaa kuin näyttelyissä käyvä kissa. Kuitenkin myös sisäkissa tarvitsee rokotukset, sillä taudinaiheuttajat voivat levitä esimerkiksi ihmisten kengänpohjissa.

Ulkoilevalle kissalle säännöllisesti annettavan matolääkkeen tulisi tehota suolinkaisiin ja kissanheisimatoon, koska ne ovat yleisimmät kissan sisäloiset. Ulkokissat madotetaan 4 kertaa vuodessa, lääkevalmistetta välillä vaihdellen.

Sisäkissalle riittää yleensä valmiste, joka tehoaa suolinkaisiin. Sisäkissat suositellaan madotettaviksi 1-2 kertaa vuodessa.

Naaraille annetaan matolääkitys ennen astutusta. Madotus uusitaan 2-3 viikkoa ennen ja jälkeen synnytyksen estämään suolinkaistartuntaa pentuihin. Matolääkkeen tulee tehota suolinkaisiin ja niiden vaeltaviin toukkiin.

Kissan pennut madotetaan noin 3, 6 ja 9 viikon ikäisinä ja jatkossa 2-3 kuukauden välein.

Kysy apteekista tai eläinlääkäriltä kissallesi sopivan valmisteen valinnasta.

 

Kissan lisääntyminen  

Kollit ja naaraat tulevat sukukypsiksi noin 6-8 kuukauden iässä. Yksilöllistä ja rotukohtaista vaihtelua kuitenkin on (4-18 kk). Naaraan kiiman havaitsee lisääntyneenä huomionhakuisuutena, puskemisena, hankaamisena, kieriskelynä ja ääntelynä. Kolleilla sukukypsyyden huomaa siitä, että ne alkavat jättää hajumerkkejä virtsaamalla etenkin pystysuoria kohteita ja kynsimällä reviirinsä aluemerkkejä näyttääkseen oman alueensa rajat. Kollin virtsa alkaa myös haista väkevämmälle.

 Kohtutulehdus on vakava tila, jonka narttukissa voi saada kiiman jälkeen. Jos kissasi on apaattinen, janoinen, virtsaa paljon, on kuumeinen, tai jos kissallasi on epätavallista emätinvuotoa, ota heti yhteys eläinlääkäriin.

Kissanaarailla kiimakierto alkaa yleensä tammi-helmikuussa ja päättyy kesä-lokakuussa kiihkeimmän lisääntymisvaiheen ollessa kevättalvella. Kiimat toistuvat kahden-kolmen viikon välein. Kollit ovat aina lisääntymiskykyisiä, iän myötä tosin kyky heikkenee.

Kissan tiinehtyminen voidaan helpoimmin todeta noin 15–30 vrk kuluttua astumisesta ultraäänellä. Noin kolmen viikon kuluttua on yleensä myös todettavissa nisissä lievää turvotusta ja punoitusta. Punoitus ei ole varma tiineyden merkki, myös valeraskaalla naaraalla nisät punoittavat. Valeraskaus on kissalla huomattavasti harvinaisempaa kuin koiralla, mutta sitä kuitenkin esiintyy. Valeraskaudessa nisistä voi erittyä jopa maitoa.

Kissanpentujen luovutusikä on vähintään 12 viikkoa!                                                         

Jos kissaa ei käytetä jalostukseen, kannattaa naaraat steriloida ja urokset kastroida. Naaraille voidaan käyttää myös ehkäisypillereitä, mutta niiden pitkäaikainen käyttö ei ole suositeltavaa sivuvaikutusten vuoksi. Leikkauttamisella on paljon positiivisia vaikutuksia kissan terveyteen ja leikattu kissa pysyy myös paremmin koti-alueellaan. Mikäli kissa ulkoilee vapaana, on vastuutonta olla leikkauttamatta sitä.  

 

 

  Kanna vastuusi kissastasi ja sen lisääntymisestä!